Buxusmot eitjes? Wat nu?

De eitjes die de buxusmot heeft gelegd aan het eind van de vorige zomer, komen in het voorjaar uit. U zult zich wellicht afvragen hoe en waaraan deze eitjes te herkennen zijn, zodat u in een vroeg stadium kunt ingrijpen. Het herkennen van de buxusmot eitjes is echter nog niet zo eenvoudig. Het zijn namelijk zeer kleine stipjes die zich op het blad van uw buxus bevinden.

Toch zou het niet veel effect hebben wanneer u de eitjes wél zou kunnen herkennen. Doordat de buxusmot eitjes zijn ingekapseld, kan geen enkel middel van buitenaf door het eitje heen dringen. Ze móeten dus eerst uitkomen. Maar voordat de rupsen schade aan uw buxus kunnen aanrichten, kunt u ingrijpen.

 

Houd uw buxus in de gaten

Wat wel van belang is, is dat u vanaf het voorjaar (medio begin april) uw buxus in de gaten houdt. De buxusmot begint met het eten van het buxus blad nadat in het voorjaar de eitjes uitkomen (afhankelijk van de temperatuur). Na een maand worden de rupsen vlinders (buxusmot) en worden er opnieuw eitjes gelegd. Deze eitjes komen dan na 10 dagen weer uit. Deze cyclus herhaalt zich tot ongeveer september/oktober. 

Wanneer is de buxusrups het meest actief?

U zult zich wellicht afvragen waarom de buxusmot alleen actief is tussen april en oktober. Daar is één simpel antwoord op te bedenken: de buxusmot overleeft niet onder koude temperaturen. Dit zijn temperaturen van ongeveer 10.C en lager. De eitjes die door de buxusmot gelegd zijn in het late najaar, zullen daarom ook pas tegen het voorjaar opnieuw uitkomen, wanneer de temperatuur boven de 12.C is.

 

Hoe verspreidt de buxusmot plaag zich door het land?

Nadat de buxusrups een buxusmot is geworden, zal de mot zich niet beperken tot enkel uw tuin. De buxusmot zal vrolijk rond gaan vliegen en overal waar hij een buxus tegenkomt, zal hij eitjes leggen. Dit zorgt ervoor dat in korte tijd een grote regio te kampen kan krijgen met de buxusmot en de schade die hij aanricht aan uw buxus.

 

Wat is er aan te doen?

In meer dan 15 jaar hebben wij ons gespecialiseerd in het bestrijden van ziektes en ongedierte die in planten en struiken voorkomen. Zo ook het bestrijden van de buxusrups. Hierbij hebben wij een systemisch middel samengesteld die voor langere periode actief blijft en zeer doeltreffend is, én waarmee wij een garantie van 2 maanden kunnen geven!

De bestrijding van de buxusrups moet 2 keer per jaar uitgevoerd worden, (medio april/mei en juli/augustus) afhankelijk van het weer en wanneer de rups zich laat zien in uw buxus.

Door uw buxushaag 2 tot 3 keer per jaar door ons te laten behandelen (afhankelijk van een vroeg voorjaar of een lang najaar), bent u het hele jaar door van de buxusrups af en blijft uw buxus prachtig groen.

 

Onze buxusrups bestrijdingsservice

Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met ons effectieve buxusrups bestrijdingsmiddel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop. Neem contact op voor meer informatie en prijzen. Wij adviseren u over prijzen en eventuele inplanning van onze service.

Neem direct contact op