Buxus rupsenplaag – Ontwikkeling en bestrijding

buxus rupsenplaag schade

Er gaan meerdere verhalen rond over de komst van de buxusrups in Europa en in Nederland. Zo gaat het gerucht dat de buxusrups jaren geleden met een containerschip vanuit Azië in Frankrijk terecht is gekomen en zich van daaruit door Europa verspreid heeft.

Ook wordt gezegd dat de buxusrups al veel eerder in Nederland was, maar zich toen nog bevond in andere gewassen. Laten we de waarheid in het midden laten. Waar het om gaat, is dat de buxusrups in Europa is gekomen en zich razendsnel heeft verspreidt.

Wat we wel kunnen vaststellen is het feit dat de rups vanuit het zuiden optrekt naar het noorden. Waar de buxusrups zich een paar jaar geleden nog enkel bevond in Limburg en het zuiden van Brabant, kunnen we nu concluderen dat de buxusrups zich inmiddels in heel Nederlands heeft gevestigd.

 

De ontwikkeling van buxusrups naar buxusmot

De buxusrups begint met het eten van het buxus blad nadat in het voorjaar de eitjes uitkomen (afhankelijk van de temperatuur). Na een maand verpoppen de rupsen zich in hun cocon. Daarna is de buxusmot geboren. De buxusmot vliegt rond en legt dagelijks nieuwe eitjes. Deze eitjes komen na gemiddeld 10 dagen weer uit. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer tot het eind van de zomer (september/oktober).

De buxusrupsen bereiken een formaat van iets meer dan 3 centimeter. Hun kop is zwart en ze hebben een groen/geel lichaam, met daarop een aantal witte en zwarte strepen, zwarte wratten en een stekelachtige beharing.

De buxusmot, die voortkomt uit de buxusrups, is een grote zwart-witte vlinder, met een spanwijdte van 3-4 centimeter.

 

Signalen herkennen van de buxusrups

Omdat een plant van alles kan mankeren (te nat, te droog, te veel zon, te weinig zon, etc.) zult u zich mogelijk afvragen hoe u dan kunt bepalen of uw buxus ook bewoond wordt door de buxusrups.

Het herkennen van de buxusrups in uw buxusplant, doe je aan de hand van de volgende signalen:

  • Spinnenwebbetjes
    Langs de zijkanten en de bovenkant van de buxus zijn veel kleine draadjes te zien. Deze draadjes worden gespannen door de rups. Soms zijn er ook kleine ‘hoopjes’ draad te zien. Deze hoopjes zijn vakkundig door de rups in elkaar gezet en ze fungeren als zijn huisje.
  • Zwarte puntjes op het blad
    De zwarte korreltjes die op het blad te zien zijn, zijn de uitwerpselen van de buxusrups. En als je goed kijkt, kan het soms zwart zien van de korreltjes. De buxusrups heeft een snelle spijsvertering, waardoor zij in korte tijd veel buxus blad kunnen eten.
  • Hapjes uit het blad
    Het is niet altijd gezegd dat wanneer de buxusrups aan een blaadje begint, hij het blaadje ook gelijk in zijn geheel opeet. Vaak zijn er in het blad hapjes te zien die ze eruit gegeten hebben.

 

Bestaande middelen versus ons bestrijdingsmiddel

Op dit moment zijn er veel mogelijkheden op het gebied van het bestrijden van de buxusrups. Er wordt vaak geadviseerd om huismiddeltjes te gebruiken, maar ook zien we regelmatig dat aangeraden wordt om buxus te rooien of kort te knippen. Toch moeten we concluderen dat geen van deze methoden het gewenste effect oplevert. Tenminste, niet voor de lange termijn.

Ook het kopen van contactmiddelen behoort tot één van de mogelijkheden. Maar zoals het woord al zegt, zullen deze middelen de rups alleen bestrijden als ze ook daadwerkelijk door het middel geraakt worden op het moment van aanbrengen. Alle rupsen die u niet raakt, of de eitjes die de volgende dag uitkomen, zullen zich niet laten tegenhouden om gewoon verder te gaan met het eten van het buxusblad.

Het middel dat door ons is samengesteld, is uniek omdat het voor langere periode (lees: 2 tot 3 maanden) actief blijft en zeer doeltreffend is. Doordat het middel zich hecht aan het blad van uw buxus, en om de eitjes die gelegd zijn, zullen alle rupsen die in contact komen met het blad, geen kans van overleven hebben. Het voordeel hiervan is dat alle eitjes die later uitkomen, of rupsen die vanuit andere hagen naar uw buxus komen, niet zullen overleven. Hierdoor bent u het hele jaar van de buxusrups af en blijft uw buxus prachtig groen.

 

Onze buxusrups bestrijdingsservice

Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met ons effectieve buxusrups bestrijdingsmiddel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop. Neem contact op voor meer informatie en prijzen. Wij adviseren u over prijzen en eventuele inplanning van onze service.

Neem direct contact op