Buxus wordt bruin

U vraagt zich wellicht af hoe het mogelijk is dat uw buxus bruin wordt, ondanks dat u goed voor de plant probeert te zorgen. En zeker als niet duidelijk is wat er aan de hand is met uw buxus, kan dit best frustrerend zijn.

Echter, een buxus krijgt over het algemeen ‘maar’ met twee ziekten/plagen te maken: de buxus schimmel en de buxusrups.

Het kan lastig zijn om het schadebeeld van de schimmel en de buxusrups te onderscheiden. Beide zorgen ervoor dat de buxus bruin wordt. Toch is het verschil goed te herkennen, maar je moet het nét even weten.

 • Buxus schimmel:
  Buxusblad wordt bruin en in sommige gevallen zelfs zwart. Het blad verkleurt en valt af. Ook zit de schimmel vaak pleksgewijs in de buxus. Deze buxusziekte kenmerkt zich aan het feit dat hij met name bovenop de buxus voorkomt.
 • Buxus rups:
  Er is goed te zien dat er hapjes uit het blad genomen zijn. Blad wordt niet bruin, maar wordt weggegeten. De onderliggende laag buxus is van zichzelf bruin. Doordat het bovenste blad wordt weggegeten, wordt deze bruine laag zichtbaar.

Zowel de buxusziekte (schimmel) en de buxusrups zijn door ons zeer goed te bestrijden.

 

Meerdere oorzaken voor bruine buxus

Het kan voorkomen dat uw buxus in de winter bruin is geworden, of juist midden- of onderin de plant. Dit kan in principe niet door de buxusziekte (schimmel) of door de buxusrups komen, omdat deze alleen voorkomen in (warme) zomermaanden (april-oktober).

Er zijn wel meerdere oorzaken waarom een buxus bruin kan worden, zoals:

 • (Over)bemesten kan de buxus erg aantasten 
  Wanneer bruine plekken zichtbaar worden, wordt er vaak voor gekozen om de buxus extra te bemesten. Dit heeft echter vaak een averechtse werking, en kan ervoor zorgen dat uw buxus ‘verbrandt’. Ook mestkorrels die niet bij de wortels worden gestrooid, maar op het blad van de buxus terecht komen, zullen de bladeren doen verbranden.
 • Overmatig water geven kan er voor zorgen dat de buxus verdrinkt
   Zeker buxusplanten die al langere tijd staan, zijn voldoende geworteld om water te vinden.
 • ’s Winters wordt er regelmatig gepekeld op de weg om gladheid te voorkomen
   Wanneer uw buxus kort op de weg staat, kan het gestrooide zout bij uw buxus terecht komen. Hier kan een buxus slecht tegen, waardoor delen van de plant bruin worden.
 • Veel gemeentes kiezen ervoor om met een brander het onkruid van de openbare wegen te ‘branden’
   Wanneer uw buxus dicht aan de weg staat, kan de onkruidbrander uw buxus verbranden. Ook in dit geval zal de buxus bruin worden.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer uw buxus bruin wordt, is het raadzaam om direct actie te ondernemen om te voorkomen dat de schade zich snel verspreidt. Wanneer u twijfelt over de reden dat de buxus bruin wordt, adviseren wij u om foto’s te sturen van het schadebeeld. Wij zullen altijd ons best doen om naar een passende oplossing te zoeken.

 

Onze buxusziekte bestrijdingsservice

Heeft uw buxus last van een buxusziekte of twijfelt u aan de oorzaak van het bruin worden van uw buxus? Neem contact met ons op. Wij contacteren u voor meer informatie en een eventuele inplanning van onze service. Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met een effectief middel tegen schimmel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop.

Neem direct contact op